ESTRUCTURA TREBALL DE RECERCA

 

Un dels objectius del sistema educatiu és que els estudiants desenvolupin la seva capacitat de recerca. Per aquest motiu, es proposa que els alumnes presentin un projecte propi quan acaben una etapa acadèmica.

 

Saber com elaborar treballs de recerca és clau durant el període acadèmic, ja que en moltes ocasions aquests s'usen com a mètode d'avaluació, tant en l'educació secundària com en l'educació superior. També és important en l'àmbit laboral, perquè serveix per a obtenir informació rellevant per a les empreses i per a presentar-la davant companys i superiors. Així com adquirir i afermar un mètode de recerca i de mostra de resultats.

 

Malgrat tot, alguns estudiants reconeixen que se senten insegurs amb aquesta mena de tasques i que durant el procés apareixen sovint la desorientació i el neguit. Per evitar aquestes emocions negatives, és imprescindible seguir unes pautes aplicables a tot treball de recerca.

 

Però, per on començar?

Segurament, el primer aspecte a tenir en compte és l'estructura del treball. L'estructura actua com una espècie d'esquelet, per la qual cosa convé plantejar-la bé. Amb una bona base, el cos del treball serà molt més sòlid.

 

El treball de recerca per parts.

 

Segons l'àmbit d'estudi, un treball de recerca pot tenir naturaleses diverses. No obstant això, hi ha una sèrie d'apartats estàtics que tot estudiant ha de tenir en compte:

 

Portada. Conté el títol, el nom de l'autor, el grup, el professor i la data de lliurament. El títol ha de ser comprensible, precís i coherent amb el contingut del treball. S'acompanya, a més, del logotip de l’escola, institut o universitat per al qual es realitza.

 

Citacions inicials. L'autor pot triar, si ho desitja, les citacions que consideri oportunes. També pot realizar, de manera opcional, un apartat per als agraïments.

 

Resum: Per norma general es tracta d'un apartat amb una extensió inferior a les 200 paraules, que pot estar en diversos idiomes en funció de la recerca, i que inclou al voltant de 5 paraules clau. Aquestes paraules clau són les que engloben la teva recerca.

 

Índex. Inclou totes les parts del treball. Abans de començar a redactar, és recomanable haver esbossat un índex inicial. No obstant això, aquest apartat anirà variant a mesura que avancem.

 

Introducció. En aquesta s'exposen l'objectiu, l'abast i els límits de la recerca. També es realitza una breu exposició dels capítols. La metodologia i les hipòtesis poden formar part de la introducció o bé tenir un apartat propi.

 

Desenvolupament del tema. Aquesta és la part més extensa, el cos del treball. Convé organitzar-lo en capítols, apartats i subapartats.

 

Conclusions. Han d'exposar-se de manera clara i ordenada. Es poden ressaltar resultats positius, negatius i qüestions pendents.

 

Referències consultades. Una correcta citació bibliogràfica en el cos del treball ha de remetre'ns a les referències agrupades en aquest apartat. Les citacions han d'estar unificades i ajustar-se a un sol criteri.

 

Annexos. Contenen informació complementària però necessària per a comprendre el contingut del treball. Aquí s'inclouen, per exemple, les entrevistes, les enquestes o els corpus d'estadístiques més extensos.